Waarom ik niet om 9.00 uur begin…

13.11 uur: Ik schuif aan mijn bureau op kantoor. De laptop aan het stroom, batterijen in de muis en tijd om aan de slag te gaan. Ik kwam precies op tijd voor de lunch met mijn ‘local’ collega’s van Lokaal 33 in Den Haag.

Heerlijk uitgeslapen ben ik in mijn zomerjurk geschoten en op mijn gemakje naar kantoor gefietst. Een van de redenen waarom ik niet om 9.00 uur begin met werken (naast het feit dat het heerlijk is om uit te slapen en ik echt een avondmens ben) is het gigantisch drukke verkeer. Fietsers, kinderen, automobilisten… iedereen haast zich naar zijn werk. Tussen 8.00 en 9.00 uur is het spits. Om 8.00 uur worden de kinderen naar school gebracht en vanaf 8.30 zie je slechts werknemers die zich snellen naar hun baas om daar stipt om 9.00 uur achter hun computer te kruipen en er tot een uur of 13.00 niet meer vandaan te komen anders dan om een kopje koffie te halen.

Gisteren verkoos ik vroeg op staan boven uitslapen en zat ik wél om 8.30 uur op de fiets richting de stad. Gevaarlijk druk was het op de fietspaden. Ik kan er niets anders van maken. En veel herrie. Uitgelaten kids, schreeuwende moeders die de kids veilig naar school begeleiden, marktkooplui die hun waar uitstallen en hun uitverkoop riedel alvast oefenen maar wie ik vooral tegenkwam waren zakenlui.

Je kent ze wel, van die mannen in spijkerbroek en overhemd. Met van Bommels en de haren keurig in de gel. Van die mannen die proberen zonder te zweten zich voort te bewegen op de fiets. En natuurlijk niet te vergeten: het koffertje aan de bagagedrager!

Niks mis met die zakenmannen hoor. Ze zien er gesoigneerd uit op de herenfiets. Vaak zie ik ze bij mij in de wijk zwaaien naar moeders en kinderen die voor het raam staan om vervolgens naar het werk te fietsen.

Zelf val ik een beetje buiten deze flow. Ik behoor niet tot de mensen die zich haasten naar kantoor op de fiets, die de Metro lezen in de trein naar werk en ook niet tot de mensen die om 18 uur thuis zijn en aan tafel schuiven. Natuurlijk kan ik ervoor kiezen om me daar volledig in te mengen en wél iedere dag om 9.00 uur op kantoor te zitten, maar dan zou mijn ochtend behoorlijk saai zijn. Mijn mede local collega’s zijn er namelijk niet voor 10.00 uur!

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *