Eurebreure Knäckebreure

Met een 2 voor mijn eindexamen begrijpend lezen Engels en een 4 voor Frans haalde ik mijn VWO diploma. Niet zonder slag of stoot. Er was een herkansing Aardrijkskunde voor nodig. Aardbevingen & vulkanen om precies te zijn maar dat even ter zijde. Dat de taal die je leert op de middelbare school slechts een basis is, werd mij al snel duidelijk. Mijn talenknobbel ontwikkelde zich pas toen ik een start maakte aan de bachelor opleiding European Studies aan de Haagse Hogeschool. Met Frans gevorderd en Italiaans beginners in mijn pakket begon ik de smaak te pakken te krijgen. Eindelijk ging ik de taal gebruiken in plaats van woordjes en grammaticale constructies uit mijn hoofd leren. De Franse politiek uitpluizen en in het Frans presenteren en een Italiaanse conversatie voeren. Na 1,5 jaar in de schoolbanken was het eindelijk het zo ver. Waar ik mijn Erasmus – 6 months abroad – wilde vertoeven?

1. Salerno (Italië)
2. Oslo (Noorwegen)

Het werd Salerno. Ik had hard genoeg gestudeerd om het vak Italiaans met een 7+ af te sluiten en dus zat ik al snel in het vliegtuig. De eerste weken in de schoolbanken leek het wel Chinees. Ik kon mij redelijk verstaanbaar maken, mijzelf voorstellen en een praatje maken bij de bushalte… maar een volledig marketingtechnische structuur presenteren was een iets grotere uitdaging. Na een maandje vielen de kwartjes alle tien tegelijk en ineens had ik het door. Zet mij een paar maanden in een land en ik pak de taal op!

Precies die uitdaging wil ik weer gaan opzoeken. Dit keer is het Noors. Oslo staat immers sinds mijn 18e op de lijst na Italiaans. En ik roep al een hele tijd dat ik die taal wil gaan leren. Dat moet ik maar eens waar maken! Aanstaande maandag start ik een cursus Noors voor beginners aan de volksuniversiteit in Den Haag. En ooit misschien ook nog wel Spaans. Maar eerst Noors! Simpelweg omdat: 1. ik Noors al een hele tijd wil leren 2. het waanzinnig cool klinkt 3. Noorwegen een prachtig land is waar ik graag kom 4. je de locals begrijpt, iets wat een extra dimensie geeft aan je vakantie 5. het zakelijk interessant is om er contacten te kunnen leggen 6. ik er waanzinnig graag een enorme fietstocht wil gaan maken 7. en omdat Knäckebröd echt heel lekker is!

Vroeger sprak ik nep Noors met mijn zusje. Dan deden we net of we op vakantie waren en zeiden we zinnen als: “Eurebreure Knäckebreure”.

 

 

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *