Insomnia. Waar is die flow?

De eerste in mijn 3-jarige ondernemers carrière: de slapeloze nacht. Tandenknarsend in bed liggen, plafond staren, schaapjes tellen, aan niets proberen te denken, huilen. Dat moment dat je beseft dat je door zwaar weer gaat en je geduld moet hebben. Wanneer bestaande producten en diensten niet werken zoals je verwacht. Daar waar je vorig jaar nog centjes mee verdiende loopt nu ineens niet lekker. Je eigen dode hoek, te vergelijken met de vrachtwagen spiegel en dat stukje waar je niet zichtbaar bent als je ernaast staat met je fietsje.

“Waar is die flow? Die o zo belangrijke flow!”

Iedere ondernemer kent pieken en dalen. Bij een zelfstandig ondernemer, de eenpitters onder ons, zijn de pieken enorm. De dalen daarentegen kunnen ook echt serieuze dalen zijn. Periodes zonder opdrachten, geen flow. Die o zo belangrijke flow. En dan heb ik het niet over de cashflow. Centjes komen echt wel binnen, als je in de juiste flow zit. Een werk flow. Je hebt een bepaald ritme te pakken, voldoende opdrachten en bezigheden die je de week doorbrengen. Die er voor zorgen dat je lekker slaapt ‘s avonds en je de boost geven om met een wijntje in de hand tevreden het weekend in te luiden. Het gevoel dat je naar een beetje ontspanning snakt. Dát is ondernemen, dat is ervoor gaan. Opdrachten aannemen terwijl je er eigenlijk geen tijd voor hebt, heerlijk.

Terug naar de slapeloze nacht. Volgens mij is het helemaal niet erg om die te hebben. Het is een teken dat je even moet stoppen met schieten. Geen mailtjes sturen naar bedrijven en geen koude acquisitie telefoongesprekken voeren. Stoppen, om je heen kijken en dan pas handelen. Zelfreflectie, analyseren wat je de afgelopen periode hebt gedaan. Soms is het goed om helemaal terug te gaan naar waar je ooit bent begonnen: je ondernemersplan. De missie en visie van je bedrijf. Waar wil je heen en wat wil je bereiken? Vraag je dat wel eens aan jezelf? Ik doe dat te weinig.

Die dode hoek waar ik het net over had… die is zichtbaar voor iedereen om je heen, behalve voor je zelf. Het is je eigen blinde vlek. Vaak zie je het bij andere ondernemers om je heen, dat wanneer zij ergens tegenaan lopen, jij wel de oplossing voor ze hebt. Misschien wordt het tijd om meer samen te werken, om minder vaak thuis te werken of in een lunchroom. Een dag in de week naar een flexwerk plek en praten met andere ondernemers. Of juist in een compleet andere stad gaan werken. Ja, dat ga ik doen. Volgende week zit ik een dagje in Amsterdam, in Utrecht en in Rotterdam. Eens kijken hoe de ondernemerssfeer daar is!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *