Passie voor je vak.

Als de buren ook augurken gaan verkopen net als jij en ze vragen jou om hun augurken in jouw winkel te koop aan te bieden. Wat zeg je dan?

Natuurlijk buurman de ondernemer, want ik vertrouw op jouw kracht en kunnen. Jij bent aangesloten bij de augurkenbond dus je zult wel meer kans maken om dezelfde augurken te verkopen. Koop je ze ook voor me in en neem je ook het ondernemersrisico wanneer de potten niet verkocht worden voordat de houdbaarheidsdatum verstrijkt? En zorg je ook voor de reclamecampagne en de nodige social media aandacht? Mooi! Dan hoef ik dat allemaal niet meer te doen. Dan schaar ik onder jouw naam en dan verkoop ik gewoon ook augurken met hetzelfde label. Daarom ben ik tenslotte ondernemer geworden. Om mijn kennis en kunde gratis in te zetten, zodat jouw augurken in mijn winkel worden verkocht.

……

Kijk, ik kan dat dus niet. Ik kan niet de augurken van de buurman verkopen. Ik word met regelmaat gevraagd om dat te doen. Voor sommige buurmannen doe ik het. Dan staat er een hele grote pot met geld tegenover en is het ten allen tijden een tijdelijk iets. Maar voor de meeste buurmannen doe ik dat niet. Simpelweg omdat ik ervoor gekozen heb om mijn eigen augurken te verkopen. En dat blijf ik doen! Al komen er 100 buurmannen naar me toe om me te vragen of ik alsjeblieft mijn kennis van augurken in zijn augurkenmerk wil stoppen, ik doe het niet. En zeker niet gratis! Simpelweg omdat ik een gedreven ondernemer ben die zelf augurken wil verkopen. En als ik de 100ste pot niet verkocht krijg, omdat augurkenliefhebbers bij de buurman gaan kopen, dan eet ik die zelf op.

Liever een gelukkige zelfstandig ondernemer met een eigen merk, dan een luie ondernemer die zich schaart achter het merk van de buren die toevallig hetzelfde product gaan aanbieden.

Eigenlijk ben ik een trendsetter. Ik was de eerste die augurken verkocht. Nu gaan al mijn buren ineens ook augurken verkopen!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *