Werken in het weekend

Het gevaar van een zelfstandig ondernemer is dat je altijd bezig bent met werk, ook in het weekend… Helemaal wanneer je vanuit huis werkt. Je ziet documenten liggen, een stapel nog te verwerken administratie. Dat brengt mij wel eens in de verleiding om ook op zaterdag en zondag aan de slag te gaan. Zo zit ik nu op zondagmiddag achter mijn laptop. Dit keer om mijn Google en YouTube account juist in te stellen, zodat ik niet word overladen met vriendschapsverzoeken en andere onnodige e-mail spam berichten. Is het werk? Nee, niet echt. Ik ben niet bezig met het schrijven van zakelijke teksten of het uitwerken van een Facebook campagne. Wel zit ik (weer) achter mijn laptop. En daar zit nu precies de kreukel van dit hele zzp’ers leven. Een ondernemer heeft gemiddeld een iPhone en laptop. Mail komt hier voortdurend binnenrollen en de intentie wordt vaak gewekt dat je er meteen iets mee moet doen. Dan heeft nagenoeg iedereen een tv in huis. Het kijken naar een schermpje is dan ook iets wat we heel erg vaak doen en dat is nu precies waar ik heel moe van word. Na een paar uur achter elkaar naar een scherm kijken, moet ik even naar buiten. Een frisse neus halen, maar vooral even afstand nemen van een scherm.

Terug naar het onderwerp. Het weekend dus. Wel of niet wat werk verzetten? Ik doe het wel. Al geef ik graag toe dat wanneer ik op een zondagmiddag aan het werk ben, er wel een deadline moet zijn. Iets belangrijks dat maandag of dinsdag naar de klant moet worden gestuurd. Een beetje druk op de ketel. Dan presteer ik het beste. En daarbij komt dat ik de vrijdag vaak zie als een weekend dag. In de zomer geef ik fietsclinics op zaterdagochtend. Dat is werken. Dat is lesgeven, een tijdsinvestering waarmee ik geld verdien. Naast het feit dat het werk is, is het ook ontzettend leuk om te doen, dat geef ik toe. Maar ook hier weer, ja ik werk in het weekend! Simpelweg omdat het kan. Omdat mijn doelgroep fietsende dames nu eenmaal doordeweeks werkt. En in het weekend een fietstocht wil maken en ik precies kan aansluiten aan die behoefte met mijn concept.

Daarnaast kent social media geen weekend. Er gaat bij Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest geen knop om dat er in het weekend niet gereageerd kan worden op bedrijfspagina’s. Zo ben je met je merk dus altijd online, ook in het weekend. En om je merk een beetje in de gaten te houden zodat het imago online goed blijft, is het van belang dat je dus af en toe ook even de zakelijke social media accounts checkt in het weekend. Erg is het niet, want intussen zie je ook je eigen privé berichten voorbij komen. En voor je het weet ben je weer aan het scrollen door al dan niet voorheen al gelezen Facebook berichten. Je voelt hem al aankomen, zit je weer naar een schermpje te staren. De cirkel is rond. Ik ga even naar buiten!